Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /data/web/virtuals/202514/virtual/www/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 112

Kartografická soutěž při Zeměpisné olympiádě

Soutěž o nejlepší mapu na geografické téma

Soutěž o nejlepší mapu na geografické téma pořádanou při Zeměpisné olympiádě organizuje ČKS od školního roku 2016/2017. Hlavním cílem soutěže je rozvíjet mapové dovednosti a kreativitu u žáků vyššího stupně základních škol, odpovídajících ročníků víceletých gymnázií a středních škol.

Soutěž bývá vyhlašována vždy na podzim. Mapu do soutěže může přihlásit jednotlivec. Je přípustné i kolektivní dílo, které vytvoří skupina žáků/studentů. V takovém případě obvykle dílo přihlašuje zástupce školy. Podmínkou je, že se autor/autoři zúčastní alespoň školního kola Zeměpisné olympiády. Očekává se originální přístup ke znázornění zajímavého geografického tématu, s tím, že hodnocen je spíše nápad než jen snaha o formální napodobování profesionálních map. Geografickým tématem se rozumí znázornění libovolných vlastností území (např. jejich rozmístění, naměřených číselných hodnot apod.) nebo prostorových vztahů (např. procesů v přírodě, sídlech, regionech, státech aj.). Mapy lze odevzdat v papírové či digitální podobě. Použití počítačů pro tvorbu mapy není zakázáno. Ručně kreslené mapy ale významně převažují.

Mapy přihlášené do soutěže hodnotí skupina geografů a kartografů z hlediska originality a náročnosti tématu/nápadu z pohledu kartografa, kvality grafického zpracování, použitých kartografických vyjadřovacích prostředků, originality a náročnosti tématu z pohledu geografa, geografické relevantnosti tématu a hloubky jeho zpracování. Při hodnocení je zohledněn věk soutěžících, a to v závislosti na počtu přihlášených map buď rozdělením soutěžících podle věkových kategorií, nebo je věk zohledněn přímo při hodnocení díla.

Autoři nejlepších map jsou pozváni na prezenční finále, které se obvykle koná na jaře v rámci národního kola Zeměpisné olympiády. Soutěžící zde před odbornou porotou své dílo podrobněji představí a i na základě prezentace jsou určeni celkoví vítězové soutěže. Obvykle jsou vyhlašována první tři místa v každé soutěžní kategorii, v případě nízkého počtu účastníků v dané kategorii pak jen místo první.

V rámci finále jsou všechny soutěžní mapy vystaveny; při velkém počtu pak z prostorových důvodů jen jejich miniatury s odkazem na plné rozlišení v elektronické podobě. Součástí výstavy je totiž také soutěž „Map Populi“, o jejímž vítězi rozhodují hlasováním účastníci celostátního kola Zeměpisné olympiády, jejich pedagogický doprovod a další odborníci z řad vysokoškolských pedagogů geografie a kartografie. Vyhlašován je obvykle pouze vítěz. V této soutěži může tedy vyhrát i účastník, který nepostoupil do finále.

Všichni vítězové jsou na slavnostním vyhlášení výsledků odměněni diplomem a zajímavými a hodnotnými cenami s kartografickou tematickou, které financuje ČKS. Přesná pravidla soutěže a termíny pro aktuální ročník jsou zveřejněna vždy na podzim na webu Zeměpisné olympiády.

K dispozici je rovněž přehled vítězů všech ročníků s odkazy na soutěžní mapy.


Kolektivní členové ČKS

KARTOGRAFIE PRAHA
Katedra geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci
Katedra geografie Masarykovy univerzity
T-Mapy
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický
Katedra geomatiky Českého vysokého učení technického
Moravské kartografické centrum
Geografický ústav Masarykovy univerzity
Katedra geografie Technické univerzity v Liberci
Univerzita obrany