Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /data/web/virtuals/202514/virtual/www/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 112

Reportáž z konference GeoKARTO 2018

Začátkem měsíce září se konala na Slovensku mezinárodní konference GeoKARTO 2018. Hostitelem byla Technická univerzita ve Zvolenu, Lesnická fakulta.

Přednášející seznamovali své kolegy s novými aktivitami, poznatky a trendy v oblasti kartografie, geoinformatiky, geodézie a geografie. Tato konference navázala na dlouholetou tradici kartografických konferencí původně organizovanou střídavě v ČR a SR.

Kromě vědeckých témat zazněly i příspěvky z aplikační praxe. P. Deák nastínil postup prací na novém digitálním modelu reliéfu SR, který se postupně vytváří z dat leteckého laserového skenování. Novinkou od roku 2017 je nová verze Mapového klienta ZBGIS®, který zobrazuje řadu dat z katastru nemovitostí SR v moderním responzivním designu, kde jsou data publikovaná podle OGC standardů. Příspěvky reagovali i na alarmující změny zemědělské půdy, jako je eroze a pustnutí zemědělské půdy. Zajímavé byly i postřehy z přípravy slovenského Školského atlasu světa, který firma Kartografie Praha přepracovala jako mutaci z české varianty. Tento atlas vznikl plně v prostředí GIS a bylo nutné řešit jak překlad řady termínů, tak respektovat i rozdílné politické postoje obou států. Pořádající Lesnická fakulta pozvala účastníky mimo jiné do „3D virtuální jeskyně“, která slouží k modelování virtuální reality lesa a krajiny. Díky promítání 14 dataprojektorů na stěny kvádru se lze lehce procházet i mezi korunami stromů. To to zařízení je jedinečné v celé Evropě.       

V této krátké zprávě nelze zmínit všechny příspěvky, ale detailní program naleznete na webu  konference. Některé příspěvky vyjdou i v časopise Kartografické listy, vol. 28. Konference GeoKARTO byla navíc i příjemnou a tvůrčí oslavou 25 roků od založení Kartografické spoločnosti Slovenskej republiky.

 


Kolektivní členové ČKS

KARTOGRAFIE PRAHA
Katedra geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci
Katedra geografie Masarykovy univerzity
T-Mapy
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický
Katedra geomatiky Českého vysokého učení technického
Moravské kartografické centrum
Geografický ústav Masarykovy univerzity
Katedra geografie Technické univerzity v Liberci
Univerzita obrany